iTRUCKS навършва една година от създаването си

Явор Асенов

Точно преди една година холдингът на Евромаркет се обогати с още една фирма – iTRUCKS, която стана един от дилърите на IVECO в България. Каква е равносметката за изминалата година и какво предстои? Представяме Ви интервю с Явор Асенов – изпълнителен директор на iTRUCKS, публикувано в сп. Камиони. Интервюто взе Снежина Баджева.

 

Г-н Асенов, вие имате дългогодишен опит в екипа на Евромаркет и поглед върху цялостната дейност на компанията. Разкажете ни как се стигна до създаването на iTrucks преди една година.

Както знаете, Евромаркет е структуриран на холдингов принцип – всеки един от бизнесите от групата е обособен като самостоятелно юридическо лице със своите продукти и целеви групи. Фирмите са различни, но се допълват, подпомагат и работят в пълна синергия. Най-новото попълнение в групата е iTrucks, който от 2018 година е оторизиран дилър на пълната гама товарни автомобили IVECO – сериите Daily, Eurocargo, Stralis, X-Way, както и ексклузивен дилър на високопроходими камиони Trakker. Решението да създадем тази нова самостоятелна единица в холдинга е породено от факта, че Евромаркет от години доставя на своите клиенти надстройки, монтирани на шасита. Партньорството на iTrucks с IVECO е следващата логична стъпка, с която целим да подобрим услугите си и да даваме комплексни решения за клиентите си.

С какво марката IVECO е най-подходяща за тази цел?

IVECO има широка гама товарни автомобили за различни приложения, с която покриваме нуждите на клиентите си от всяка целева група. Особено успешни сме с тежкотоварната серия камиони Trakker, на която сме ексклузивен представител. Trakker е високопроходим, изключително устойчив и издръжлив и е подходящ за много различни надстройки – може да бъде самосвал, бетоновоз, бетон-помпа, сметосъбирачка и други. Благодарение на доброто сътрудничество с Евромаркет Кънстракшън към днешна дата iTrucks е силно разпознаваем сред строителните фирми в България именно с този модел – за краткото време, в което сме на пазара, сме доставили над 20 самосвала и още толкова автомобили с различни надстройки.

Какво предстои като развитие при iTRUCKS?

Безспорно най-важното, което ни предстои, е откриването на новия ни сервизен център, в който ще се помещават също административна част, шоурум и склад за резервни части. Планираме това да стане през септември. Стремим се той да бъде най-модерният в България, като за целта работим съвместно със специалисти от централата на IVECO, спазваме всички стандарти и изисквания на производителя. Реализирането на този проект ще ни даде възможност да предложим още по-качествени услуги на клиентите си.

Другата важна задача, която ни предстои, е да разширим и развием екипа си, като привлечем нови мотивирани хора, които желаят да изградят кариера в модерна и доказано успешна компания. Търсим не просто професионалисти, а хора, които са ангажирани с предизвикателствата пред нас и искрено вярват в мисията и ценностите ни.

С какво ще бъдете по-различни от останалите дилъри на IVECO?

На първо място, различни сме благодарение на ексклузивното представителство на IVECO Trakker. Възможността да доставяме тежкотоварни камиони ни прави по-конкурентни в една по-широка целева група. Друго, което ни отличава, е именно синергията между различните звена от групата на Евромаркет, която споменах по-рано. Ако клиентът, независимо дали е в сферата на строителството, логистиката или дистрибуцията, се нуждае от кран или друго специализирано прикачно оборудване, той може да избере от богатото портфолио на Евромаркет и да получи всичко от един доставчик, което спестява и време, и средства. Нашите отлично подготвени специалисти ще му предоставят правилно и комплексно решение – както търговско, така и инженерно.

За финал, какви са Вашите очаквания за пазара на товарни автомобили?

Пазарът на камиони е много конкурентен, всяка марка има своите фенове. Мисията на добрия дилър е да покаже и да докаже с какво IVECO е по-качествен и по-различен бранд. Не бих могъл да направя дългосрочна прогноза за пазара, но очакванията ми определено са оптимистични. През последните години продажбите бяха много добри, а тенденцията е това да се запази, като очаквам стабилен лек растеж. На фона на тази позитивна прогноза, очаквам да наложим iTrucks на пазара и да наградим високия имидж на IVECO като надежден производител на товарни автомобили.