Новият Stralis е с подобрена производителност и още по-печеливш, с пълен пакет съвременни функции, технологии и услуги, персонализирани според изискванията на всяка транспортна дейност. Двата модела на новата гама са с високи характеристики и ефективност и ниски емисии, каквато и задача да изпълняват: 
• НОВИЯТ STRALIS за регионални, градски и леки курсове в строителството 
• и НОВИЯТ STRALIS XP за превози на дълги разстояния.

НОВИЯТ STRALIS е с наново проектиран силов тракт — от двигателя до гумите, има нова архитектура на електрическата и електронна система, нова най-добра в своя клас предавателна кутия, нов заден мост и окачване, както и последно поколение GPS прогнозиращи функции и специфични качества за намаляване на разхода на гориво и въздействието върху околната среда. 
Всички нови функции и подобрения са насочени към увеличаване на производителността и рентабилността на транспортния бизнес в реални условия и са разработени с помощта на клиентите. Ние следим нашите камиони в реални работни условия чрез анализиране на различни курсове (на голямо разстояние, регионални и градски) — пробег, маршрутна скорост, товар и профил на пътя.

Въз основа на събраните обширни данни разработихме за нашите клиенти пълен комплект интегрирани мерки за повишаване на ефективността, които включват програмата „TCO2 live“ и предлаганите от нея специални услуги: 
• TCO2 SMART REPORT (Интелигентен бюлетин) — седмична информация за стила на управление и разхода на гориво, 
• TCO2 ADVISING (Консултации) — препоръки за икономия на гориво, 
• TCO2 DRIVING (Управление) — курсове за икономично управление на автомобила 
• и уникалната формула UPTIME GUARANTEE (Гарантирана работоспособност). 

ПРЕВОЗИ НА ДЪЛГИ РАЗСТОЯНИЯ

НОВИЯТ STRALIS XP е предназначен за превози на дълги разстояния и в него са предвидени мерки за повишаване на горивната ефективност, например системата SMART EGR, оптимизираното предавателно отношение на задния мост, екологични гуми и новите консултантски услуги относно горивото. 
Той е оборудван и с GPS система за управление с предвиждане HI-CRUISE, която управлява движението с постоянна скорост, превключването на предавките и функцията Eco-roll чрез съчетаване на параметрите за управление на автомобила и съвременна GPS технология за работа с географски карти. 

РАБОТА В ГРАДСКА СРЕДА

НОВИЯТ STRALIS е подходящ избор за всички общински и градски задачи и за превоз на леки товари в строителството благодарение на късите до средно дълги кабини HI-STREET и HI-ROAD и широкия избор на двигатели с ниски емисии, голям въртящ момент и различна мощност. 

ТРАНСПОРТИРАНЕ НА ОПАСНИ ТОВАРИ

НОВИЯТ STRALIS идеално подхожда за тази задач а благодарение на техническите мерки за намаляване на масата на автомобила и съответствието със строгите изисквания на споразумението ADR. 
В допълнение, системата HI-SCR осигурява решаващо преимущество: липсата на активно регенериране и по-ниската температура на изгорелите газове го правят най-подходящ за работа в зони с ограничения, например летища, кораби, тунели, рафинерии и станции за зареждане с гориво. 

РЕГИОНАЛНИ ПРЕВОЗИ

НОВИЯТ STRALIS предлага отличен разход на гориво и при регионални превози на средни разстояния благодарение на пълния пакет мерки за подобряване на горивната ефективност, които отлично съответстват на конфигурацията на автомобила и изискванията на изпълняваните задачи. 
Системата HI-CRUISE за GPS прогнозиране на управлението е включена в стандартната конфигурация на НОВИЯ STRALIS XP и като опция при НОВИЯ STRALIS. 

КОМФОРТ, ПРОДУКТИВНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ

Проектиран с мисъл за водача

Кабината на НОВИЯ STRALIS е проектирана с мисъл за водача. Високото ниво на комфорт, безопасността и информационно- развлекателната система създават отлична работна среда за максимална продуктивност при изпълнение на всякакви за дачи. 
Кабината с висок покрив е с вътрешна височина приблизително 2 m и обем над 10 кубични метра. Таблото е ергономично и функционално, изработено от еднородни материали за предотвратяване на скърцането и тракането. Водачът лесно достига всички органи за управление, без да се отмества от облегалката на седалката, което поддържа безопасността на максимално ниво. 
Всяка функция е проектирана така, че да подобри условията за живот и работа на борда: 
• кормилното колело е с пневматично регулиране и вградени органи за управление, 
• седалката за водача има отопление и вентилация, а предпазният колан се регулира по височина, 
• леглото HI-COMFORT с широчина 80 cm и дължина над 2 m има дървени летви и наклоня ваща се облегалка, 
• сгъваемото горно легло е с пневматичен пружинен елемент за отваряне, 
• нощният климатик с нисък разход на енергия е вграден в таванния панел, 
• на разположение са над 30 чекмеджета и отделения за съхранение на вещи
• като опция се предлага 50-литров макси-хладилник за пътувания на големи разстояния. 
В допълнение към всичко това кабината притежава отлична звукоизолация и нови щори и завеси с повишена функционалност. 
НОВИЯТ STRALIS и НОВИЯТ STRALIS XP се пред лагат с всички видове и височини на кабините.

НОВИЯТ STRALIS може да се оборудва със съвременни средства за подобряване на безопасността и улесняване на управлението на автомобила, които предпазват водача, облекчават работата му и увеличават неговата продуктивност. 
• EBS + BAS (Електронна спирачна система + Система за подпомагане на спирането) 
• ESP (Електронна система за подобряване на стабилността на автомобила) 
• HILL HOLDER Предотвратява връщане на автомобила назад след отпускане на педала на спирачката (с HI-TR ONIX) 
• INTARDER Подпомага работата на основната спирачна система при намаляване на скоростта на камиона 
• PARKING BRAKE (Допълнителна предна спирачка за паркиране) 
• ACC (Адаптивна система за регулиране на скоростта на движение на автомобила) 
• LDWS (Система за предупреждаване при напускане на лентата за движение) 
• AEBS (Система с разширени функции за аварийно спиране) 
• DRL (Светлини за движение през деня) 
• DAS (Система за подпомагане на съсредоточаването на водача)