Iveco Group открива новия си завод във Фоджа и се завръща към производството на автобуси в Италия

Iveco върна върна производството на автобуси в Италия.

IVECO BUS, марката за градски, междуградски и туристически автобуси на Iveco Group N.V. (MI: IVG), откри новия си завод във Фоджа, посветен на производството на автобуси с нулеви и ниски емисии, пред публични органи, представители на търговските съюзи, клиенти, доставчици и партньори.

Адолфо Урсо, министър на икономиката и „Made in Italy„, и Микеле Емилиано, президент на област Пулия, присъстваха на събитието. Джилберто Пикето Фратин, министър на околната среда и енергийната сигурност, изпрати видео съобщение.

Според индустриалния план, при пълна скорост новият завод ще наеме 100 високо специализирани лица, работещи на линии, оборудвани с най-съвременните технологии от индустрия 4.0. Производственият обем на завода ще бъде 1 000 превозни средства годишно: високотехнологични автобуси с нулеви емисии (електрически на батерии и водород) и автобуси с ниски емисии (метан/биометан, традиционни горива и биогорива).

Заводът не изхвърля никакви CO2 емисии. 100% от неговата енергия произлиза от възобновяеми източници, включително над 1 000 фотоволтаични панели, които произвеждат 640 MWh годишно. Целият проект се фокусира върху намаляването на енергийната консумация и рециклирането, като се използват високопроизводителни строителни материали, интелигентно LED осветление и повторно използване на дъждовната вода.

Iveco Group вече е присъства във Фоджа със завода FPT Industrial за производство на индустриални двигатели и      1 600 служители, които го правят един от най-големите индустриални обекти в областта Пулия. Инвестицията в новия завод е около 40 милиона евро, част от които ще бъде покрита от средства от Националния план за възстановяване и устойчивост (PNRR).
 Този план подкрепя два стълба на PNRR:
 „Зелена революция и екологичен преход
и
 „Инфраструктура за устойчива мобилност„.

IVECO Group building new factory

Откриването на новия завод идва само осем месеца след направата на първата копка и по-малко от година след като IVECO BUS обяви намерението си да се завърне към производството на автобуси в Италия. Чрез проекта „Устойчиво подобрение на италианската верига за доставка на автобуси“ IVECO BUS допринася за процеса на енергийния и екологичен преход в обществения транспорт в Италия и осигурява придобиването на нови технологии за страната. Освен Фоджа, в проекта са включени и други обекти на Iveco Group и италиански доставчици: изследователска и развойна дейност, свързана с нулеви емисии и производство на батерии, се извършва на обекта на FPT Industrial в Турин – марката на групата за двигателните технологии, а завършването на производството на автобуси, което ще се извършва в новия завод във Фоджа, ще използва компоненти (от седалки до информационни технологични системи), предоставени от италианската верига на доставчици.

Герит Маркс, изпълнителен директор на Iveco Group, каза: „Новият завод на IVECO BUS във Фоджа представлява важна инвестиция за Iveco Group, която е напълно в съответствие с нашата стратегия да запазим и засилим присъствието си в Италия в центрове на експертност като нашият исторически завод за двигатели във Фоджа. Затова днес с гордост и удоволствие ние конкретно отбелязваме завръщането на производството ни на автобуси в Италия. По този начин ние ще предоставим на италианския сектор на обществения транспорт нашите най-технологично развити и екологично устойчиви превозни средства“.

Iveco Group N.V. (MI: IVG) е домът на уникални хора и марки, които подкрепят вашия бизнес и мисията ви за напредък към по-устойчиво общество. Осемте марки са важна сила в своята специфична бизнес сфера:

  • IVECO, пионерска марка за комерсиални превозни средства, проектира, произвежда и пазарува тежки, средни и леки камиони;
  • FPT Industrial, глобален лидер в разнообразни технологии за двигатели в секторите на селското стопанство, строителството, мореплаването, производството на енергия и търговските превозни средства;
  • IVECO BUS и HEULIEZ, марки за масов транспорт и премиум автобуси и градски автобуси;
  • IDV, за високоспециализирано оборудване за отбрана и гражданска защита;
  • ASTRA, лидер в големи тежки кариерни и строителни превозни средства;
  • MAGIRUS, реномираният производител на пожарната техника и оборудване в индустрията;

IVECO CAPITAL, финансовата армия, която ги подкрепя всички. Iveco Group наема повече от 35 000 души по целия свят и разполага с 26 производствени завода и 29 центъра за изследвания и развитие.